UZENÝ MEDVĚDÍ MÁSLO


Kdysi, když tetičce Martě zbyl medvědí česnek – a že jí zbejval často, rostl jí za domem celej lán jak kopřivy u kompostu – vždycky něco vymyslela.

Jednou ho nacpala do sekaný, podruhý do bábovky (to nezkoušejte) a jednou... no a jednou z něj udělala máslo.

Jenže já ho předtím strčil do udírny.
A od tý doby bylo jasno.

150g másla
20g medvědího česneku
1 lžička soli

Postup

Máslo udím dýl, než normálně, asi 2 - 2,5 hodiny studeným kouřem (nepřekračujte 20°C, ať to neprofrčí roštem). Pak doporučuju máslo aspoň na noc odležet v lednici. 

Vyuzený máslo nechám změknout v pokojový teplotě, nahážu do mixeru a rozmichuju s medvědím česnekem a solí. Ponornej mixer funguje taky. Já dával do silikonový formičky, ale každej podle svojí fantazie. Nechám vychladit. Pak stačí natřít na čerstvej chleba a případně dotáhnout čerstvě mletým pepřem.