UZENÉ ČESNEKOVÉ KLOBÁSY

Uzená česneková klobáska - recept od Kaisera

Autor: Author Icon Starej Kaiser
 
Pamatuju, když mi bylo cirka dvacet a s tátou jsme se pustili do uzení klobás. Tenkrát mi došlo, že bez česneku ani ránu. Ta vůně, co se vanula po celý zahradě, byla něco, co nezapomeneš. Teď, když jsem se rozhodl tuhle tradici oživit a dát dohromady recept, utvrdil jsem se v tom, že to musí být vyladěný jako tenkrát. Tak se do toho pust, ať můžeš i ty ochutnat tu dobrotu, co mě naučil táta!

 

Uzená česneková klobáska od Kaisera

 

100 až 125 g soli (kdo míň solí, držte se spodní hranice)
3 kg vepřovýho boku bez kůže
1 kg vepřový plece zbavená šlach a jiných hažlí, co v klobáse mít nechcete že
1 kg hovězí maso přední nebo krk (zase očištěný)
cca 3 deci vody
vepřový střívka (velikost 34/36 nebo podobné)
1 sáček Skořepovic koření do klobás



Plnění česnekové klobásy od Kaisera


Všechno maso nakrájejte tak, aby se vešlo do mlýnku. Hovězí a kousek bůčku pomelte na jemné desce (značka ideál jsou 3 mm nebo můžete i 2× na 4,5 mm), zbytek masa na hrubé desce 12 nebo spíš na 16 mm, ať je klobása na řezu hezká a má krásnou masovou struktůru! směs je pomletá takže přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte (chvilku to trvá). směs máte připravenou a je ideální ji nechat odpočnout do druhýho dne.



Uzené paprikové klobásy- recept od Kaisera

 

Tak a teď můžeme narážet do střívek, já používám velikost 34/36. Seženete je u každýho dobrýho řezníka. namočíte je podle návodu a můžete plnit nejlíp pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku, je to lehký, jen se to dělá líp ve dvou. Potom klobásy osušte a můžete vkládat do udírny kterou si předem vyhřejete na cca 70 °C. Udím přibližně 6-8 hodin, až jsou krásně zlatavý.

lepší jsou po týdnu vyvěšení v chladnu, ale jíst je můžete hned teplý.

Skořepovic koření na uzené česnekové klobásky

 

Tak raušovní uzení!

Zpět do obchodu