1 kg vepřový plece zbavená šlach a jiných hažlí, co v klobáse mít nechcete že
1 kg hovězí maso přední nebo krk (zase očištěný)
cca 3 deci vody
vepřový střívka (velikost 34/36 nebo podobné)
1 sáček Skořepovic koření do klobás
Všechno maso nakrájejte tak, aby se vešlo do mlýnku. Hovězí a kousek bůčku pomelte na jemné desce (značka ideál jsou 3 mm nebo můžete i 2× na 4,5 mm), zbytek masa na hrubé desce 12 nebo spíš na 16 mm, ať je klobása na řezu hezká a má krásnou masovou struktůru! směs je pomletá takže přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte (chvilku to trvá). směs máte připravenou a je ideální ji nechat odpočnout do druhýho dne.
Tak a teď můžeme narážet do střívek, já používám velikost 34/36. Seženete je u každýho dobrýho řezníka. namočíte je podle návodu a můžete plnit nejlíp pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku, je to lehký, jen se to dělá líp ve dvou. Potom klobásy osušte a můžete vkládat do udírny kterou si předem vyhřejete na cca 70 °C. Udím přibližně 6-8 hodin, až jsou krásně zlatavý.
lepší jsou po týdnu vyvěšení v chladnu, ale jíst je můžete hned teplý.