když se řekne panenka, většina si představí něco jemnýho a delikátního. A že to tak je!
Panenka nepotřebuje moc času na naložení, zato když se jí dopřeje špetka luxusu, jako třeba portský víno, výsledek je echtovní zážitek.
Pokud jste ještě neměli tu čest s panenkou z přeštíka nebo španělskýho Iberica, tady je ideální příležitost. Tyhle šrůtky, co se vám rozplynou na jazyku, dostanou novej rozměr v kombinaci s vůní kouře a sladkým portským. Tak rozfajrujte udírnu a jdeme na to!
300-500G PANENKA (IBERICO) |
PRAGANDA / SŮL |
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ |
PORTSKÝ VÍNO |
Postup
Očištěnou panenku nasolte pragandou a nebo kvalitní solí. 18 - 20g / 1kg bude akorát, opepřete z obou stran a na závěr zlehka špricněte portským vínem. Pak rychle zavakuovat a nebo naskládat těsně do mísy, přiklopte a nebo přetáhněte fólií. Dejte do lednice a počkejte alespoň 2-3 dny. V průběhu alespoň jednou otočte.
Před uzením panenky opláchněte vlažnou vodou a pečlivě osušte třeba papírovou utěrkou. Nechte odležet hodinku v pokojový teplotě a mezitím si připravte udírnu. Tu vytopte cca na 70-75 stupňů a pak uďte na kombinaci buku a třešně 5-6 hod.
Hotovou panenku nechte vychladnout a pokud máte prostor, nechte ji ještě vydýchat v chladnu do druhýho dne. Pak ji svědčí nejlíp vakuum, aby zbytečně dál nevysychala. Tam vydrží v kondici i dva týdny.