Vzpomínám, jak nás prabába Gerta každou neděli vypravovala za kopec do vedlejších Radenic. Na pastvu, kde jsme chovali páreček volů. Vždycky nám s sebou připravila kus žvance a nebudu daleko od pravdy, když vám povim, jak jsme nesčetněkrát s Pepincem labužírovali nad uzenou kotletou, tak že jsme byli mastný až na zádech.
Bylo by mi proto líto, kdybych se s váma nepodělil o vskutku jednoduchou, zato gurmány prověřenou receptůru. Uzená kotleta se totiž skvěle hodí na chleba s nakládanou okurkou a výborně doplní třeba i obložený sendvič.
Cestou z fachy kupte u svého oblíbeného řezníka něco kolem 2 kg vepřové kotlety (ať to stojí za to) a pusťte se do toho třeba hned zítra. Já vám zatím poradím, jak na to.
Pokud máte čerstvý česnek, tak ho rozmačkejte a vetřete do očištěné a osušené kotlety. Poté pokračujte hořčicí, kterou ve slabý vrstvě potřete po celý kotletě. Všechny ostatní ingredience (směs pro obalení kotlety) pečlivě smíchejte v misce a touto směsí kotletu obalte.
SMĚS PRO OBALENÍ KOTLETY:
4 lžíce cukru (nejlíp hnědýho)
1 lžíce kvalitní soli
1 lžíce sladké papriky
1 lžička sušené citronové kůry
1 lžička sušený pomerančový kůry
1 lžička mletého pepře
Takto obalenou kotletu zabalte do folie a nechejte odležet. Bude stačit tak jednu až dvě noci. Po vybalení zavěste kotlety na hák. Pro jistotu si helfněte špejlí, kterou zapíchněte ze strany do masa a kolmo pod ní umístěte háček. Maso nechte zteplat alespoň hodinu při pokojové teplotě.
Zatímco maso odpočívá, vytopte udírnu na 70–80 °C. Doporučuji udit přibližně 6 hodin, takže se nezapomeňte vybavit třeba dobrým pivečkem. Bude se hodit. Po vytažení z udírny počkejte přibližně 10-15 minut, než kotletku nakrájíte na tenké plátky. A pozor, stejně jako tchýně je skvělá i studená. Tak vám přeju raušovní uzení!