Netradiční hostina na svatýho Martina. Krásně se to rýmuje panstvo, ale ještě lépe chutná.
Zůstaneme u tradiční husy, ale vyladíme Ji tak, aby to byl na sichr kulinářský zážitek.Nebude to žádná štrapáce, tak pomalu rozbafejte udírnu.
Zůstaneme u tradiční husy, ale vyladíme Ji tak, aby to byl na sichr kulinářský zážitek.Nebude to žádná štrapáce, tak pomalu rozbafejte udírnu.
Bude potřeba 8 husích prsou s kůží, 2 BIO pomeranče, kvalitní hrubá sůl, pár svazků tymiánu a špetku pepře. Prsa naložíme tzv. "na sucho", takže to bude bez láku.
Prvně prsa vykoupejte ve šťávĚ z jednoho pomeranče a následně prosolTE kvalitní solí z obou stran, a to plnější lžičkou (6-8 g soli na každé prso).
Pak je zaprašte lehce pepřem, nastrouhanou kůrou z pomeranče a Doražte tymiánem.
V Hlubší míse je otočte kůží nahoru, přikryjte fólií a dejte jim šlofíka v chladničce. Nespěchejte, 24 hodin bude sichr.
Na druhý den prsa vytáhněte. Husí kůži už sice maj, ale i tak je opláchněte vlažnou vodou. poctivě prsa osušte a dejte jim tak hodinku voraz při pokojový teplotě. Přikryjte je pro sichr čistou utěrkou, ať vám tam nic nesedne.
V mezičase rozbafejte udírnu na poctivejch 70 - 80 °C. Tentokrát jsem udil na třešňové štěpce. pěkný 4 hodinky. Dejte majzla, ať z prsou nefrnkne tuk, pak žádná husa nemá šťávu. proto těch 80 °C berte opravdu jako maximum, sousede.
Máte-li vyuzeno, nechte prsa vychladnout, aby tuk v podkoží ztuhnul a pak je nakrájejte na tenké plátky.
čas chladnutí využijte k přípravě salátu a dresingu. hlávku ledovýho salátu natrhejte najemno do mísy, přidejte pár měsíčků pomeranče nakrájeného na kostičky a lístky tymiánu.
čas chladnutí využijte k přípravě salátu a dresingu. hlávku ledovýho salátu natrhejte najemno do mísy, přidejte pár měsíčků pomeranče nakrájeného na kostičky a lístky tymiánu.
Dresing připravte v samostatné misce ze 6 lžic oliváče, přidejte 2 lžice šťávy z pomeranče, 1 lžíci vinného octa a 1 lžíci dijonské hořčice. Přidejte trošku soli a pepře (fajnšmekři sáhnou po pravým červeným). Celé to poctivě vymíchejte.
salát s dresingem smíchejte až těsně před servírováním, doplňte pár kousky chilli papriček bez semínek (jen tak pro šmrc) a naservírujeme husí prsa. Nakonec vše špricněte trochou pepře a olivovým olejem. Tak raušovní uzení!
nijak se nežinýrujte panstvo. Na svatýho martina, uzením den začíná. Fertig!
Inspirovali jste se? Tak raušovní uzení!
Nechť vám šmakuje.