Johann to má zmáklý a všechny poměry přesně vyladěný, takže nasypte celej sáček do 1 litru vody a pár minut povařte. Stačí, když se voda bude v hrnci jen tak povalovat, jako když táhnete vývar.
Převařený nakládací lák nechte chvilku orazit, přelijte do nakládací nádoby a dolejte dalších 5 litrů studený vody. Tohle všechno je potřeba vychladit na ledničkovou teplotu.
Ti z vás, kdo si chcete lák poladit po svým, nebo vyzkoušet uzení makrely jen se samotnou solí, držte se poměru 50-60 g soli na 1 litr vody. To bude na tenhle úlovek tak akorát. Bez debat.
Jakmile máte lák hotovej a vychlazenej, je čas připravit makrely. Pokud nejsou kuchaný, tak směle do toho. Jestli jste někdy už ryby kuchali, nečeká vás tady nic moc novýho. Jde to snadno.
Vykuchaný ryby opláchněte pod studenou vodou a pak s nima můžete rovnou do láku. Dejte majzla, ať jsou všechny ponořený a nezůstane nikde vzduch. V láku je nechte min. 12, ale ideálně 24 hod.
Příprava makrel před uzením
Makrely vytažený z láku opláchněte vlažnou vodou a vyperte všechno koření, co na nich zůstalo. Je dobrý jim nechat hodinku v pokojový teplotě.
Mezitím si připravte udírnu. Roztopte ji na 70 °C, dejte do odkapový misky novej písek, pod něj alobal, ať pak máte míň práce. Pečlivě osušený makrely potom napíchněte na háčky.
Já používám klasický účka, co jste dostali k udírně, nebo je koupíte zde. Účko se prostrčí pusou z bříška a hrot obtočí kolem pátěře. Takto pověšená makrela z háčku nespadne, na to vsadim hlavu.