Jestli jste akorát setnuli slípku na dvorku, bude se určitě hodit rychlá rada, jak s ní naložit.
Jako vždy nepůjde o nic složitého, jen je potřeba poctivá příprava a pak už to panstvo půjde skoro samo. Tak raušovní uzení!
Jako vždy nepůjde o nic složitého, jen je potřeba poctivá příprava a pak už to panstvo půjde skoro samo. Tak raušovní uzení!
Příprava láku
Do 2 litrů vody nasypte 100g soli a 30g cukru nebo medu. Rozmačkejte 5 stroužků česneku a přidejte dva pomeranče, badyán, hřebíček, skořici a špetku pepře. Na sporáku nechte povařit tak 5 minut, než se sůl s cukrem nerozpustí.
Do 2 litrů vody nasypte 100g soli a 30g cukru nebo medu. Rozmačkejte 5 stroužků česneku a přidejte dva pomeranče, badyán, hřebíček, skořici a špetku pepře. Na sporáku nechte povařit tak 5 minut, než se sůl s cukrem nerozpustí.
Příprava kuřat
Kuřata podélně nařízněte po obou stranách páteře a nůžkami ji vyšmikněte ven. Když je nakrojíte i u klíčních kostí, půjdou vám hezky rozložit na rošt. Takto připravené je ponořte na 16-20 hodin do Zchladlého láku (cca 6°C).
Kuřata podélně nařízněte po obou stranách páteře a nůžkami ji vyšmikněte ven. Když je nakrojíte i u klíčních kostí, půjdou vám hezky rozložit na rošt. Takto připravené je ponořte na 16-20 hodin do Zchladlého láku (cca 6°C).
Délka uzení
Kuřata osuště, nechte je klidně hodinku vzpamatovat se z toho šoku a Zatím vyhřejte udírnu na 80-90 stupňů. Udíme přibližně 6 hodin. Můžete použít vpichovací teploměr. V Prsou by měla teplota držet hodnotu 65°C po dobu 10 minut.
Kuřata osuště, nechte je klidně hodinku vzpamatovat se z toho šoku a Zatím vyhřejte udírnu na 80-90 stupňů. Udíme přibližně 6 hodin. Můžete použít vpichovací teploměr. V Prsou by měla teplota držet hodnotu 65°C po dobu 10 minut.
Inspirovali jste se? Tak raušovní uzení!
Nechť vám šmakuje.