NEREZ vs. POZINK | 1. díl

- Seriál: Jakou vybrat udírnu -

Při výběru udírny stojí člověk před spoustou otázek. Na obrázku v e-shopu vypadá každá hezky a popisky se dušují, že udírna bude mít odolnost švába a životnost sekvoje. Prostě stoprocentní volba. Jenže ne vždycky je to tak úplně pravda. Protože udírny vyrábíme už přes 30 let, něco o nich víme. A rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti.

Vnitřek nerezové udírny Kaiser

Není plech jako plech…

Jsme vyhlášení díky našim nerezovým udírnám. Tak pojďme začít srovnáním s těmi, které jsou těm našim vzhledově nejpodobnější – levnějším udírnám vyrobeným z pozinkovaného plechu. „Vždyť je to skoro stejné! Plech jako plech, ne?“ řekne si návštěvník e-shopu, a když srovná cenovky, bez hlubších znalostí může sáhnout po levné pozinkové udírně. A často se spálí.

 


V čem jsou tedy nerezové udírny lepší než ty pozinkové?


1. Nerezová nerezaví

 

Začneme tím nejjednodušším a nejzjevnějším faktem. Nerezová ocel prostě při normálním používání nerezaví, na rozdíl od pozinkového plechu. Stačí drobné narušení zinkové vrstvy a koroze má zelenou. A i když se nemusíte bát, že byste ji poškodili pouhým nehtem, neošetřené hrany a drobné detaily u pozinku mohou rychle začít rezivět, což může výrazně zkazit celkový dojem. To by se vám s nerezovou ocelí nestalo, pokud ji teda nebudete čistit stejným hadrem, který jste právě použili na rezavé zábradlí. 

Pozinková povrchová úprava vydrží opravdu jako nová často jen několik prvních mytí. Pak už tu krasavici z obrázků v e-shopu připomíná jen tvarem. A taky se pozinkování neudrží v místech, kde se plech stříhal, vysekával nebo třeba jen silně ohýbal. Na takových místech může pozinková udírna korodovat už od výroby.

Rozvoji koroze dále napomáhají dvě věci: vysoké teploty – v udírně běžná věc, a sůl – což je obzvlášť důležité zmínit. Sůl a teplota představují pro korozi ideální prostředí. I když sůl může ovlivnit i nerezovou ocel, je nerez mnohem odolnější díky své schopnosti vytvářet ochrannou vrstvu, která korozi zamezuje.




2. Nerezová je stabilnější

 

Výrobně se Černý materiál (ten se schovává pod pozinkovanou vrstvou) velmi snadno opracovává. Je to proto, že je výrazně měkčí a poddajnější. Nerez je oproti tomu pevnější, proto se také mnohem obtížněji tvaruje a zpravidla vyžaduje dražší technologie pro tváření. Výsledkem je ale o poznání kvalitnější udírna, která je díky své pevnosti odolnější proti nárazům a podobným nehodám a při správné údržbě vám bude spolehlivě sloužit dlouhá léta.




3. Zinek může být pro tělo dobrý. Ale v jiné formě a jen ve stopovém množství!

 

Tohle je jednoznačně nejdůležitější důvod, proč si koupi pozinkové udírny třikrát rozmyslet. Zinek nepatří do vysoké gastronomie, jakou byste chtěli s vaší udírnou provozovat. On totiž nepatří do ŽÁDNÉ gastronomie. 

je důležité, aby
 maso nepřicházelo do přímého kontaktu s pozinkovanými povrchy, aby se zachovala jeho kvalita a zdravotní nezávadnost. I když by se proviant v udírně neměl stěn dotýkat a nemělo by tak hrozit žádné riziko, praxe bývá často jiná a člověk to může velmi snadno přehlédnout.





4. Nerezové udírny jsou hezčí

 

Postavte vedle sebe pozinkovou a naši nerezovou udírnu. Které dáte v soutěži Miss Udírna víc bodů při promenádě v plavkách? A proč zrovna té naší? I když se na začátku mnohým může líbit matný vzhled pozinkové udírny, časem vrstva oxiduje, vytvářejí se na ní mapy a jednotlivé díly mohou stárnout nerovnoměrně. Nerezová udírna si naopak svou eleganci uchová nesrovnatelně déle. 

Na závěr musíme říct, že na našem trhu je pozinková udírna aktuálně nejméně vhodným zařízením pro uzení potravin.

Snad jedině kdyby někdo vynalezl udírnu z plastu – ta by se asi moc neujala, ale pozinkové mají momentálně v této kategorii zatím navrch.

Říkáte si, že je to laciné plivání na konkurenci? Vysvětlíme. V našich začátcích jsme totiž udírny z pozinkového plechu sami vyráběli, protože je to materiál s nízkou cenou. Ale velmi záhy jsme se poučili a tento nevhodný materiál jsme opustili, když jsme zjistili, že nedokáže dlouhodobě splnit naše vysoké nároky na kvalitu a trvanlivost. 




5. Garantujeme kvalitu

 

Naše udírny vyrábíme v Křižanově na Vysočině, což nám umožňuje udržet lokální výrobu. Jsme si vědomi, že takovou úroveň místní produkce váš výrobce pozinkových udíren nejspíš nenabízí. Kvalitu našeho řemeslného zpracování oceníte při častém používání, zejména při čištění.

Naši udírnu můžete při čištění rozebrat do posledního šroubku a potom zase snadno sestavit. bez rizika, že voda někam zateče a nenávratně udírnu poškodí. Všechno vyrábíme fortelně, s citem pro detail - s vědomím, že koupit si udírnu je něco jiného než si koupit svačinu nebo fůru písku. Když si ji jednou koupíte, chcete, aby vám dělala radost dlouhou dobu. Je to majstrštyk. Za naší kvalitou si stojíme a Proto na naše udírny dáváme pětiletou záruku.

Potřebujete ještě další důvody? Tak se zastavte v naší prodejně, kde vám rádi poradíme a udírny ukážeme. Raušovní uzení vinšujem!

 

Zpět do obchodu