kdo jednou ochutnal uzený kachní prsa, ví, že pak na stole nemAJ konkurenci.
To maso je jako samet, šťavnatý a plný chuti, máte doslova kulinářskej poklad. Navíc jako dárek?
No, řeknu vám, že od vás sousedi už nikdy nebudou chtít klasický klobásky. Jestli chcete udělat dojem, sáhněte po kachních prsou z domácího chovu nebo zaručený kvality. Tenhle recept vám zaručí, že i největší gurmáni budou mlaskat blahem!
KACHNÍ NEBO KAČEŘÍ PRSA |
KVALITNÍ SŮL |
KOŘENÍ PĚTI VŮNÍ |
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ |
POSTUP
Prsa očistěte od zbytku peří. Kůže je narozdíl od kuřete jedlá bez předvaření, tak si dejte záležet. Očistěte i vnitřní část od šlach a blán.
Maso nasolte. Kůži se nebojte nasolit víc. Celkově nepřekračujte 20 g soli na 1kg masa. Nasolený maso zlehka poprašte kořením pěti vůní. To koupíte už hotový a nebo si doma můžete odladit svůj správnej poměr. Základ se skládá z badyánu, semínek fenyklu, skořice, sečuánskýho pepře a hřebíčku. Začít můžete od všeho po stejným množství a v hmoždíři rozdrťte na jemno.
S kořením to nepřežeňte, ať jen zvýrazníte chuť masa. Dolaďte černým pepřem a buď zavakuujte nebo pokud se chystáte udit hned další den, stačí naskládat do mísy a v lednici přikrýt. Pokud nechvátáte, nechte prsa naložený aspoň 2-3 dny.
Před uzením prsa pečlivě osušte, můžete omýt vlažnou vodou, ale není to nutný. Nechte odležet hodinku v pokojový teplotě. Doporučuju udit na třešni nebo jabloni na 75 stupňů, 4-5 hodin až má kůže krásně zlatou barvu a maso zpevní.