VÁNOČNÍ KACHNÍ PRSA

kdo jednou ochutnal uzený kachní prsa, ví, že pak na stole nemAJ konkurenci.

To maso je jako samet, šťavnatý a plný chuti, máte doslova kulinářskej poklad. Navíc jako dárek?

 No, řeknu vám, že od vás sousedi už nikdy nebudou chtít klasický klobásky. Jestli chcete udělat dojem, sáhněte po kachních prsou z domácího chovu nebo zaručený kvality. Tenhle recept vám zaručí, že i největší gurmáni budou mlaskat blahem!

KACHNÍ NEBO KAČEŘÍ PRSA
KVALITNÍ SŮL
KOŘENÍ PĚTI VŮNÍ
ČERSTVĚ MLETÝ PEPŘ

POSTUP

Prsa očistěte od zbytku peří. Kůže je narozdíl od kuřete jedlá bez předvaření, tak si dejte záležet. Očistěte i vnitřní část od šlach a blán.

Maso nasolte. Kůži se nebojte nasolit víc. Celkově nepřekračujte 20 g soli na 1kg masa. Nasolený maso zlehka poprašte kořením pěti vůní. To koupíte už hotový a nebo si doma můžete odladit svůj správnej poměr. Základ se skládá z badyánu, semínek fenyklu, skořice, sečuánskýho pepře a hřebíčku. Začít můžete od všeho  po stejným množství a v hmoždíři rozdrťte na jemno.

S kořením to nepřežeňte, ať jen zvýrazníte chuť masa. Dolaďte černým pepřem a buď zavakuujte nebo pokud se chystáte udit hned další den, stačí naskládat do mísy a v lednici přikrýt. Pokud nechvátáte, nechte prsa naložený aspoň 2-3 dny.

Před uzením prsa pečlivě osušte, můžete omýt vlažnou vodou, ale není to nutný. Nechte odležet hodinku v pokojový teplotě. Doporučuju udit na třešni nebo jabloni na 75 stupňů, 4-5 hodin až má kůže krásně zlatou barvu a maso zpevní.

Zpět do obchodu