DŘEVO NA UZENÍ

- aneb na co myslet před uzením -

Uzení je někdy kumšt a jindy zase alchymie. Tady jsem pro vás sepsal sloupeček základních informací o tom, jaký zvolit dřevo, potažmo štěpku k uzení. Tak se do toho neváhejte pustit na plnej ceres.

Generátor studeného kouře Kaiser - ilustrace

Hovězí blend premium - plnění topeniště štěpkou na uzení

Jakou dřevěnou štěpku použít?

Při použití elektrické spirály v kombinaci s miskou nebo závěsným generátorem (modely 50'a 100') používejte výhradně jemnou štěpku nebo bukové piliny z mojí nabídky. Do ohniště s dřevěným základem nebo do výrobníku SMOKEMEISTER  použíjte hrubou štěpku.

Jaké je to "univerzální"?

na naší dědině byl vždycky nejoblíbenější buk a dřevo z olše. a je tomu zřejmě tak i všude kolem. právě pro svoji univerzálnost a jemné aroma mám v nabídce bukovou štěpku ve dvou frakcích. BUKOVOU ŠTĚPKOU NEPOKAZÍTE PANSTVO ŽÁDNEJ PROVIANT. JEDNO 500G BALENÍ ŠTĚPKY SE HODÍ TAK AKORÁT NA ŠEST HODIN UZENÍ.

Rozpalování pilin v generátoru studeného kouře Kaiser

věnujte pozornost kvalitě!

dejte pozor na to, aby dřevěná štěpka neobsahovala prach, kůru, hnilobu a plísně. Pozor i na oleje a další kontaminace. Doporučuju proto vybírat přímo produkty vyrobené výhradně pro uzení.
vybavte se k poctivýmu a raušovnímu uzení generátorem studeného kouře, rošty, háčky, dřevěnou štěpkou. zkrátka kompletním Sortimentem.

- Laborujte s chutí i barvou -

Nebojte se ovocné štěpky! udíte-li na buku nebo olši, zařaďte některou z ovocných štěpek třeba jen na závěr uzení. takový poslední dvě hodinky budou tak akorát. proviant získá "barvu" i zajímavější chuť.

Abyste to měli pohodlný, sestavil jsem pro vás kombinaci dřev přímo pro druh masa. doplnit to můžete také o různý druhy aromatických koření, například plody jalovce.

Alderwood

Pravidelně špricujte!*

Základem kvalitního kouře a raušovního výledku je vždycky kvalitní vlhká štěpka! ale zase dejte bacha, ať nemáte v ohništi rybník. Pro sichr zkontrolujte celý můj návod. 

*neplatí pro generátory kouře, tam to nechte hezky suchý

Vyhýbejte se jehličnanům

 

přestože takovej smrk, modřín nebo borovice voněj krásně, při uzení masa se jim panstvo raději vyhněte. po nich je maso hořký a nemusí to být ausgerechnet labůžo, na to dám štempl. Vyjímka je schwarzwaldská šunka, ale o té jindy panstvo.

Topeniště se štěpkou doplněná jalovcem
Štěpky značky Kaiser na vepřové, hovězí, drůbeží a ryby


Vybraný dřeviny který můžu doporučit

Druhy dřeva Doporučuju int. kouře Barva K čemu se hodí
Buk doporučuji Střední Zlato hnědá Všechny druhy masa, ořechy, sýry, zelenina
Dub doporučuji Silná Zlato hnědá Hovězí, vepřové, zvěřina
Olše Jemná Zlato žlutá RYBY, mořské plody SÝRY, OŘECHY, zelenina
Javor Jemná Zlato žlutá VEPŘOVÉ, DRŮBEŽ, SÝRY, ořechy
Jabloň Jemná Zlato hnědá vepřové, drůbež, zvěřina & ryby
Třešeň Jemná Mahagon hnědá vepřové, drůbež, zvěřina  & sýry
Švestka Střední Tmavší zlato hnědá Hovězí, vysoká, zvěřina & ryby
Hrušeň Střední Zlato hnědá vepřové, drůbež, zvěřina  & sýry
Meruňka Střední Zlato hnědá většina masa & ryby
Višeň Střední Mahagon  hnědá vepřové, drůbež & mořské plody
Ořešák střední Tmavá hnědá hovězí, jehněčí, vepřové, drůbež, či zvěřina
Broskvoň střední Zlato hnědá jehněčí, vepřové, drůbež & zvěřina
Vepřový blend doporučujidoporučuji střední bronzová Vepřové, klobásy, salámy
Drůbeží blend doporučuji Jemná Střední zlato hnědá Drůbež, ořechy, sýry
Rybí blend doporučuji Jemná zlato medová Ryby, mořské plody, sýry, ořechy
Hovězí blend doporučujidoporučuji Silná zlato hnědá Hovězí, vepřové (kdo preferuje silnější aroma), zvěřina
Bříza Jemná jehněčí, ryby & mořské plody
Jasan Jemná hovězí, jehněčí, vepřové, drůbež & zvěřina
Kaštan (jedlý) Jemná Zlato hnědá většina masa, ryby & sýry
*Jalovec Jemná nemá vliv na barvu většina masa, ryby & sýry
Dřevotříska ZÁSADNÍ Žluto černá K NIČEMU
Holínky hospodáře Hanáka ❌❌ Hustá hmla hnědá HOLUBNÍK, HNOJIŠTĚ, HUSPENINA, HARMONIKA, HAŠIŠ
*) Jalovec se zpravidla používá jako doplněk pár hodin na konci uzení

Tento seznam dřeva, vhodnýho ke kvalitnímu uzení budu stále rozšiřovat. Dřevin kterými se dá udit je celá řada, ale dokud to sám nevyzkouším, tak to nepustím ven. Pokud máš sousede zkušenost s jinejma dřevinama, klidně i exotickýma tak mi napiš.

 

Zpět do obchodu