Skořepovic česneková směs koření na klobásy
Kategorie: | Koření pro klobásy a salámy |
---|
Co si budem, nad domácí klobásky není. Víte co v nich je, žádný uzení na pár minut nebo rovnou tekutej kouř, jak je běžný v marketech a hlavně: ta chuť!
Abyste nemuseli moc laborovat a povedlo se to nejlíp hned napoprvé, tak jsme to promysleli za vás. Kdo ještě klobásky nedělal, žádnej strach a směle do toho, s naším receptem to není žádná věda.
Níž najdete postup a ingredience na pořádný domácí klobásky. Aby šmakovaly ještě víc, udělali jsme 4 poctivý receptůry koření. Ta Skořepovic je hodně tradiční, už můj děda po zabíjačce s řezníkem motal takový klobásy.
Papriky jen tam tak akorát, aby o sobě dala vědět na oku a na chuti jen akorát. Pepř s trochou kmínu...klasika, no a k tomu plátky česneku, který v klobáskách příjemně křupou, ale nesnaží se přebít chuť masa.
Složení: sladká paprika, černý pepř, kmín a plátky sušeného česneku
Trvanlivost: min. 1 rok
Vyrobeno v Česku
RECEPT NA SKOŘEPOVIC KLOBÁSKY
BUDETE POTŘEBOVAT:
1 balíček Skořepovic směsi koření
100 až 125 g soli (kdo míň solí, držte se spodní hranice)
3 kg vepřovýho boku bez kůže
1 kg vepřový plece zbavená šlach a jiných hažlí, co v klobáse mít nechcete že
1 kg hovězí maso přední nebo krk (zase očištěný)
cca 3 deci vody
vepřový střívka (velikost 34/36 nebo podobné)
Maso nakrájejte tak, aby se vešlo do mlýnku. Hovězí maso a kousek bůčku pomelte na jemné desce (ideální jsou 3 mm nebo můžete i 2× na 4,5 mm), zbytek masa na hrubé desce 12 nebo líp na 16 mm, ať má klobása na řezu hezkou masovou struktůru! Do pomleté směsi přidejte sůl, vodu a koření, dobře promíchejte. Takto připravenou směs je ideální nechat odpočnout do druhýho dne v lednici.
No a můžem narážet do střívek, já používám velikost 34/36. Seženete je u dobrýho řezníka. Ty namočíte podle návodu a můžete plnit pomocí nabíjecí soupravy k mlýnku. Je to lehký, jen se na to hodí 4 ruce. Klobásy osušte a můžete vkládat do předem vyhřáté udírny na cca 70 °C. Udím přibližně 7 hodin, až jsou krásně zlatý.
Jíst je můžete hned teplý, ale ještě lepší budou, když je necháte týden vyvěsit v chladnu
Tak raušovní uzení!
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.